En mullig modell ska inte ses som okej, den skall ses ett dåligt föredöme.

"En mullig modell ska inte ses som okej, den skall ses ett dåligt föredöme."

Denna kommentar fick UnderbaraClara häromdagen när hon blev arg och kritiserade Gina Tricots nya och väldigt smala modell. Mycket bra att hon agerar och ilsknar till, underbart med kvinnor som väcker debatt men alla hennes kommentarer kring detta ämne fick mig att tänka. Speciellt denna kommentar!

Kommentaren i sig kanske var lite klumpigt uttryckt. Mullig modell, inte okej, dåligt föredöme. Allt handlar nog om hur man definierar något. Vad denna läsare ser som mulligt kanske i mina ögon är "normalt" (om man nu kan prata om normalt). Men poängen med denna kommentar är att trots klumpigheten så ligger det en sanning i den. I min värld vore det lika illa att använda en riktigt mager modell som en riktigt tjock en. Båda två sänder ut signaler om relationer till mat som inte är åtråvärda eller eftersträvansvärda.
För att vara tjock är inte heller det bra för hälsan. Och jag hade blivit väldigt ledsen om motreaktionen mot detta pinnsmala ideal blev att man började förespråka "tjockhet".
jag vill inte se en mullig modell i alla reklamer för det sänder ut signaler att man kan se ut sådär och det är helt ok. Men det är inte helt ok! Men ABSOLUT inte om man diskuterar snygghet utan enbart ur ett hälsoperspektiv. En människa med sunda matvanor och regelbunden träning blir inte mullig. Den personen håller sig på en stabil nivå som inte påverkar kroppens inre organ, inte framkallar diabetes typ 2 och som inte sliter på leder.
Men jag vill heller inte se avmagrade modeller varje dag då det sänder ut en signal om att man inget skall äta alls.

Vad jag däremot vill se är sunda vanliga kvinnor. några med celluiter, några med hängbröst, några med bristningar och några med nått annat, som media idag anser vara, fel.
Man brukar väl säga att stlk 38-40 är den normala storleken i Sverige. Den som kvinnor oftast har och det hade gjort mig glad om kvinnor runt den storleken användes. För allt handlar om balans. Jag vill inte se stlk 34-36 men jag vill heller inte se stlk 44-46. För allt handlar om balans.

Och på tal om balans kommer vi in på ett annat ämne och det är bloggare och vad de äter. Det är bakelser och fika och kakor och julbak varje dag och jag måste erkänna att det skrämmer mig. För det är inte bra för kroppen att alltid äta skit. Och även om dessa personer kan äta allt detta och behålla sin kroppsform så kanske de för över en matvana på sina barn som blir tjocka barn.
Eller är det så att detta hysteriska kakätande och bullbakande är en motreaktion på alla anorektiska tjejer på catwalken? Men är det är sund motreaktion? Är den inte ganska sorglig?
För visst ska man äta gott och dricka gott och ha ett underbart liv med allt vad det innebär. Men balans!
Det är väl det det faller på!
Antingen bantar man eller så fikar man varje dag?

Antingen blir man smal som en sticka eller så bara fortsätter man att lägga på sig kilon genom åren.
och är någon av de två sunda?

Kommentarer
Postat av: Vifsla

Men alla kan väl inte ha strl 38-40 heller. Det finns ju trots allt butiker som tillverkar kläder till flodhästar som mej. Hur skulle det se ut med fetkläder på en "normalstor" kropp?

Alla behövs.

2009-11-24 @ 09:47:21
URL: http://www.welest.blogspot.com
Postat av: Vifsla

Tack för komplimangen.

Jag och du kommer aldrig att komma överens. Jag tycker att feta borde synas mer så att världen fattar att alla inte kan vara anorexiamagra. Mager borde inte vara idealet. Dagens vikthets driver mej till vansinne. 5 kilos övervikt ses i dag som fetma. En normal storlek ses som mulligt och jag vet inte allt.

Jag vill bara att tidningarna ska explodera av bilder på tjocka människor, bara för att folk ska SE!!

2009-11-24 @ 11:29:14
URL: http://www.welest.blogspot.com
Postat av: Mikke Schirén

Modeller bör väl spegla verkligheten om det ska vara en mening med att visa kläder på modeller överhuvudtaget, och då måste alla få synas - det handlar inte om att visa upp vad som anses vara korrekt viktmässigt enligt rådande idealen utan om att spegla den verklighet vi lever i.



Det är främst i mode och designvärlden som man har förlorat kontakten med den verkliga kunden - när man i andra fall inom marknadsföring jobbar med igenkänning jobbar man här med märkligt retuscherade människor som har mycket lite med verkligheten att göra. De som lyckosamt bryter mot detta och istället lyckas lansera riktiga människor på ett sådant sätt att man skapar gemenskap med mottagaren kommer att tjäna stora pengar.

2009-11-24 @ 11:39:54
URL: http://hjartatbankar.gimmikk.net/
Postat av: Lisa

svar: jag gillar ju din blogg så det är klart jag vill kommentera.



ja, man kan önska sig hur mkt som helst i julklapp verkligen. det är fantastiskt tycker jag.



fast vi har ingen snö ännu. men får hoppas den dyker upp snart!



kram på dig!

2009-11-24 @ 12:19:04
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Vifsla

Jo hälsan är viktig men fast man är överviktig kan man leva hälsosamt. Om man har bra blodtryck, ganska bra kondis, inget fel med hjärta eller lungor och är överviktig så tycker jag att övervikten inte spelar någon roll.

Jag är mer ledsen över att jag stressat mej sjuk än att jag är överviktig. Och det är nog nödvändigare att jag slutar röka än att jag går ner i vikt.

HAES, health at every size!

Motion, grönsaker, mindre kolhydrater, riktig grädde och smör och färre konstgjorda livsmedel. Det är vad jag står för.

2009-11-24 @ 12:37:39
URL: http://www.welest.blogspot.com
Postat av: lisa

Jättebra skrivet! Men jag tycker som du att de som inte är pinnsmala men normala ändå som har 38-40 ska synas, för de är ju sunda och har kurver på en och samma gång. De är varken tjocka eller smala. Skulle en tjock modell synas skulle alla kanske tro att det var tillåtet att se ut så och börja göra allt för att se ut så? vad vet jag.



Det är väl ändå mest med någon slags balans som du skriver om att personen som har 38-40 får vara modell. för den är normalviktig och de flesta ser ju ut så. När jag ska handla kläder är oftast min storlek slut. 38 eller 36 som jag brukar ha ibland.



Jag tycker man ska få äta vad man vill, men att äta mycket grönsaker och det som är nyttigt, äta onyttigt på helgen eller så, kakor någon gång i veckan och inte äta skräpmat. Jag förstår inte de som äter godis alltid och en massa kakor? Själv tillåter jag mig att äta kakor då och då. Men man ska ju motionera också så att inte fettet lägger sig på kroppen hehe.



För övrigt jättebra skriven text. jag gillar den i alla fall.

2009-11-24 @ 12:53:49
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Anna

Det där med hälsan är ett knepigt argument. Man vara ganska kraftig innan det blir negativa konsekvenser för kroppen, förutsatt att man lever rimligt hälsosamt, dvs motion, ingen rökning, inte bara skräpmat. Det är ju inte helt ovanligt att man är lite överviktig även om man lever så, menar jag. Därför blir jag alltid lite misstänksam när jag läser hälsoargumentet, som att det egentligen fortfarande bara är ok att vara smal, dvs inte mullig, kurvig eller vad man nu vill kalla det.

2009-11-24 @ 15:51:00
Postat av: anna

Så roligt! :) Tyvärr är jag just nu mitt uppe i en flytt, och fram till på söndag kommer jag leva flyttkartonger och tunga lyft. Men nästa vecka, då är jag på! Jag måste komma igång nu!

2009-11-24 @ 20:05:46
URL: http://annaelite.blogg.se/
Postat av: Ebba

Bara en litet påpekande: Precis som ett par personer redan har varit inne på så är ju det där med att man måste vara smal/"normalviktig" för att vara hälsosam inte helt sant. Det har varit väldigt mycket vikthets de senaste åren och mycket fokus på hur farligt det är att väga mycket, men det är en smula överdrivet. Dessutom visar forskning och erfarenhet att DNA spelar väldigt stor roll när det gäller vikt. Är man naturligt lite större, kanske rentav har s.k. övervikt, kan man banta ner sig genom att gå på en svältdiet, men det har visat sig vara extremt svårt för sådana personer att hålla sig smala. Om man, när man bantat ner sig, försöker ha ett "lagom" kaloriintag och uppnå energibalans, kommer kroppen att börja "hamstra" fett inför nästa svältperiod. (På samma sätt är det väldigt svårt för naturligt smala människor att gå upp i vikt och sedan hålla den vikten.) Så kanske borde vi sluta se smalhet som ett självändamål ur medicinsk synpunkt, och satsa på att skaffa sunda vanor i övrigt i stället. Har man tur kanske man går ner att par kilo också.

2009-11-24 @ 22:32:21
Postat av: Philip Kronér

Varför utsätta oskyldigt folk för störande reklamskyltar med "kvinnor... ...med celluiter, några med hängbröst, några med bristningar"?

Jag vill inte se fula kvinnor, eller män för den delen heller, uppsmällda utan kläder på stora skyltar.

Detta stör givetvis vanligt folks estetiska sinne och är inte försvarbart bara för att några osköna individer ska känna sig bättre över sig själva. Därav är modeller snygga. Fulhet är störande, skönhet säljer. Om du inte gillar det får du väl flytta till något strikt muslimskt land där kroppar enligt lag skall skylas och reklam är förbjuden.

2009-11-26 @ 19:12:31
Postat av: Ebba

Philip - det är rätt uppenbart att du bara vill provocera och inte är så intresserad av en sansad debatt där man diskuterar frågan ur olika vinklar. Och nej, det handlar inte om att "några osköna individer ska känna sig bättre över sig själva", du har verkligen fattat allt fel. Och du är oskön om någon.

2009-12-05 @ 20:04:19
Postat av: Idun

Bara en liten kommentar, om bloggar och kakor. Jag tror att du glömmer att bloggar är en endimensionellt medie...vi bloggare ger ut en bild av oss själv som vi redigerar själva. Om vi bakar kakor en gång i veckan, så bloggar vi om det. Att vi sedan äter nyttiga grönsaksgrytor resten av veckan, det skriver vi inte om.

2009-12-06 @ 11:47:04
URL: http://www.metrobloggen.se/Idunsredapple
Postat av: Philip

Varför ska världen anpassa sig efter feta människor? Det är sjukt. För övrigt tycker jag att det är riktigt bra att du bantar Frida! :)

2009-12-06 @ 20:13:27
Postat av: Little Peaché

idun: åh fan...det fattar jag också...

2009-12-06 @ 23:11:32
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Little Peaché

philip: varför är det bra att jag bantar?

för mitt utseendes skull?

för min hälsas skull?

för jag är precis lite över normalviktig och vill bara gå ner några kilon så smal smal kommer jag inte bli...

2009-12-06 @ 23:13:54
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: MOR

Modellerna har aldrig varot sååååå smala som i år. Såg en visning från Rom där tom de mest hårdföra modekännarna kommenterade att modellerna de var för smala.

Jämför de största supermodellerna från 80/90-talet de måste ha vägt 10 kilo mer än dessa galgar man ser idag. Cindy Crawford hade t o m muskler i låren..... gudbevars!

Love you

MOR

2009-12-07 @ 14:04:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0