Han förtjänar ingen utbildning

Lars Leijonborg (Fp) tycker det är slöseri med tid och skattepengar att låta grovt kriminella studera på högskola och univseristet. Därför har han gett uppdrag till Högskoleverket att utreda hur dessa kriminella kan stoppas innan det påbörjat utbildningen. Leijonborg menar på att kriminella ändå kommer möta ett tvärstopp när det blir dags att söka jobb. Må hända blir det så. Måhända vill ingen anställa en dömd mördare, våldtäktsman eller rånare.

Men jag tror detta är mycket farligt. Att staten sätter sig på en del av befolkningen och förbjuder dem att hämta information och att lära sig något är farligt. Ännu värre är att en dömd mördare är efter sitt fängelsestraff en man utan skuld. Om staten förbjuder honom att studera på grund av sitt förflutna är det också staten som säger "du kommer aldrig mer bli skuldfri och förlåten". Att ingen vill anställa en gammal våldtäktsman bryr jag mig inte om. Arbetsgivare har rätt att anställa vem de vill och bedriva sin verksamhet som de vill. Men jag blir arg och orolig när staten vill ha moraliserande lagstiftning. När staten pekar ut en grupp och säger, ni är mindre värda, ni är ovärdiga en utbildning.

För kanske, bara kanske, kommer en universitetsutbildning vara startskottet för ett nytt sätt att leva för denna forna kriminella person. Varför vill staten fortsätta ha samhällets outcasts nere i gatubrunnen? Varför håller man de nere i brunnens smutsiga vatten när de självmant försöker skaffa sig en utbildning, resa sig, komma bort från det som en gång var.

Nej Leijonborg, detta är ett farligt lagförslag och jag är rädd att segregering kommer bli större, klimatet hårdare och klyftorna vidare.

Kommentarer
Postat av: Fatima

Håller med! Hur ska kriminella ha en chans att komma tillbaka till samhället om de vägras utbildning? Hur tänker Leijonborg?! I Sverige har vi ett straffsystem som säger att man efter avtjänad tid sonat sitt brott. Samhället kan inte straffa människor i evighet. VAd är nästa steg? Egna bostadsområden för tidigare kriminella?

2009-02-15 @ 11:40:53
URL: http://www.fatimaslillablogg.blogspot.com
Postat av: Jenny N

Jag håller helt med! Hur lyckas politiker med konststycket att inte tänka längre än näsan räcker?På vilket sätt skulle Leijonborgs förslag leda till något positivt för någon? Hindras (före detta) kriminella en möjlighet att lyfta sig ur den kriminella banan, tja, varför ens försöka då?Jag tycker att Leijonborgs förslag nästan uppmuntrar till fortsatt kriminalitet om man redan blivit dömd.Nej, bort med korkade förslag!

2009-02-15 @ 12:21:02
Postat av: annabanan

Åh! GRRR...Det är ju inte det första stendumma förslag folkpartiet kommit med heller...

2009-02-15 @ 17:26:35
URL: http://annabanan.blogg.se/
Postat av: Maria

han har en poäng, även om det är en förbannat omoralisk poäng. men jag stödjer inte leijonborg för det, nej absolut inte för fem öre! Aldrig!! ändå kan det tyckas som att han faktiskt har en grym tanke, för han har ju rätt. vem vill anställa en förbrytare som är dömd till allvarliga brott? inte jag iallafall! jag vill gå säker... MEN det är ändå ett sjukt OMORALISKT lagförslag!missförstå mig rätt :)

2009-02-15 @ 17:32:26
URL: http://konversationer.blogg.se/
Postat av: Anonym

En stor skillnad med Sveriges punitiva system jämfört med andra länder är att den i alla fall i idén syftar till rehabilitering, inte straff. Hur tänker sig L. att den här idén om att avskärma människor som redan känner sig utanför samhället ytterligare skall passa in i det? Sverige är ett land av andra chanser - människor sållas inte bort efter sitt första "misslyckande". Detta leder till en större trygghet bland invånarna...

2009-02-15 @ 21:58:49
Postat av: Mamma

Jag har skickat dina synpunkter vidare till Riksdagen.

Puss

MOR

2009-02-16 @ 09:29:29
Postat av: mallis

Det kommer ju inte att lösa nåt. De dömda har ju inte en suck att ta sig ur kriminaliten då ju. Finns ju de som är motiverade att ändra sig.Korkat Lars!2009-02-16 @ 09:42:11
URL: http://malliss.blogg.se/
Postat av: Little Peaché

Jenny: Bra sagt!

2009-02-16 @ 09:57:40
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Little Peaché

Anonym: I agree!

2009-02-16 @ 10:04:21
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Little Peaché

Mamma: VA!?? Tänk så blir de arga?Kram på dig

2009-02-16 @ 10:06:02
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: mallis

sv: Nepp inget nytt, och så svarar de inte i telefonen heller! Plågar oss vetdu. :(Jag ska fan ringa hela dagen tills de svarar.

Det är ingen som budat över oss iaf.kram

2009-02-16 @ 10:27:05
URL: http://malliss.blogg.se/
Postat av: lina

Tycker dt är bra att du är ärlig. Men om man inte gör reklam hur hittar dom då till ens blogg ?

2009-02-16 @ 10:56:04
URL: http://linadaniellaannas.blogg.se/
Postat av: Tina

Svårt det där, jag kan tycka att det både är fel och rätt. För mig handlar det om hur situationen ser ut. Men eftersom vi lever i ett samhälle där i princip alla har rätt till utbildning verkar det ju mycket märkligt att man ska förbjuda de som vill ta sig fram, trots sin bakgrund. Men det är svårt...ibland kan jag tyckta att de har gjort sitt val, får skylla sig själva, förlorat rätten till att behandlas lika.

2009-02-16 @ 10:56:30
URL: http://trueborn.blogg.se/
Postat av: sarava.

kolla gärna in min blogg :)& fin blogg btw (:

2009-02-16 @ 12:52:36
URL: http://hhejfffulast.blogg.se/
Postat av: Maria

Jag tycker att man självklart ska ge dem en möjlighet till nystart men att ta in det rimliga resonemang du var inne på beträffande präster och pedofiler etc. skulle inte skada. Personer som dömts för våldsbrott ska granskas extra noga innan man släpper in dem i "känsliga" sammanhang o.s.v. men att helt frånta dem rätten att studera är att bygga muren till ett normalt liv än högre.

2009-02-16 @ 17:14:12
URL: http://virgin-on-the-rocks.blogspot.com
Postat av: anna

Klokt skrivet!

Vi skall stödja denm som vill förändra sitt liv i positiv riktning: Alla kan förändras!

Postat av: S A O S . B L O G G . S E

svar: Yes indeed! :)Ååh, tack så mycket! Du får jättegärna lägga till mig på bloglovin om du vill så kan ja lägga till dig ;) kram

2009-02-16 @ 20:17:08
URL: http://saos.blogg.se/
Postat av: Maria

Som svar på din undran i min blogg kan jag upplysa om att vi nu är SAMBOS! Helt sjukt underbart:D

2009-02-16 @ 22:00:31
URL: http://virgin-on-the-rocks.blogspot.com
Postat av: jane

Bra skrivet!

2009-02-16 @ 22:04:11
URL: http://janekekki.blogg.se/
Postat av: Mamma

Jag har en bekant som är personalchef på ett företag där en anställd är dömd och har suttit av sitt straff för sexuella övegrepp mot minderårig. Det är inte helt okomplicerat eftersom alla vet om att han suttit i fängelse och även anledningen till det, min bekants argument att "han har enligt lagen tagit sitt straff och är nu fri" går inte hem här - ingen vill vara i närheten av honom. Varför han är anställd? Ja, det beror på att han tydligen är släkt med ägarna av företaget.

Kram

MOR

2009-02-17 @ 08:49:41
Postat av: emma nygren

hej frida! jättekul att träffa dig med! hoppas du får en trevig dag!kram

2009-02-17 @ 13:52:01
URL: http://emmanygren.se
Postat av: lia

kan inte annat än att hålla med! om det så skulle vara, vad har då fängelset för funktion? i grunden finns det för att man ska kunna sona sitt brott och sedan bli förlåten. straffen sätts efter vad de "förtjänar" (om det alltid stämmer är jag inte lika säker på) men så ska det vara, så vad mer kan man göra än att avtjäna sitt straff? du ska därefter ha samma rättigheter, och precis som du säger - SÄRSKILT från staten. sen är det ju upp till var och en av alla individer att göra som de vill, dvs anställa eller ej osv.

2009-02-17 @ 17:55:50
URL: http://attraherad.blogg.se/
Postat av: Sassy

Har man avtjänat sitt straff så har man. Och genom att exkludera före detta brottslingar från samhället blir det ju inte direkt färre återfallsförbrytare...

2009-02-17 @ 21:14:28
URL: http://eurotrash.blogg.se/
Postat av: Kristoffer Lindh

Folkpartiet är ett under av dumhet. De måste vara Sveriges minst liberala parti. Det är skrämmande att de får så mycket makt.

2009-02-17 @ 23:26:01
URL: http://ungfarbror.blogspot.com
Postat av: Therese

hmmm.. undrar vad lisbeth salander hade gjort i den här situationen?

2009-02-18 @ 01:00:47
Postat av: DENISE DORNELL

ha en bra onsdag:)

2009-02-18 @ 11:08:09
URL: http://dld.blogg.se/
Postat av: matilda

Hallå! Jag håller med dig fullständigt. Utbilning är en sjävlklarhet, något alla i vårt land ska ha rätt till, oavsett förflutet.Och en helt annan sak, visst var du också på mini för many-träffen igår?Ha det fint

2009-02-18 @ 21:55:00
URL: http://badboyband.blogg.se/
Postat av: linda

Sv: Nej jsg hittade faktiskt inget på secondhand-rundan. Men jag letade mest efter fina tallrikar och assietter att sätta upp på köksväggen. Så jag tittade inte så noga på allt annat. Vet du någon secondhand affär som säljer mycket porslin?

Ha det fint!

2009-02-19 @ 10:13:50
URL: http://trehundrasjuttiofem.blogg.se/
Postat av: Little Peaché

Therese: Jag förstår faktiskt inte riktigt vad du menade med den kommentaren

2009-02-19 @ 22:04:06
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Kristoffer Lindh

Nu är det skillnad på folkpartiets politik och enskilda medlemmars ideologi. Folkpartiet har en skolpolitik som är väldigt totalitär och vetenskapsfientlig, de har en migrationspolitisk linje som är invandrarfientlig, de propagerar för ett övervakningssamhälle genom sitt stöd för IPRED och FRA, de tycker att människor som begått brott sumpat sina chanser att bli samhällsnyttig medborgare.Ingenting av detta kan rimligtvis rymmas i en liberal ideologi. Jag tycker att det är märkligt att liberalerna inte flyr partiet.Visst finns det folkpartister med fina värderingar. Men de utgör ju inte folkpartiets officiella linje och representerar inte folkpartiet. Jag hoppas att de tar sig samman och granska moderpartiets konservativa och rent av reaktionära politik och letar sig efter ett parti med mer liberala värderingar, till exempel vilket riksdagsparti som helst förutom KD.

2009-02-19 @ 23:24:45
URL: http://ungfarbror.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0