jag är så in i helvetets jävla duktig!

Jag studerar juridik,
jag pluggar jättemycket,
jag bantar för tillfället och tränar 2-3 ggr i veckan,
jag lagar bra mat varje dag som är hälsosam men tar tid att laga,
jag diskar varje dag och försöker städa lite varje dag,
jag jobbar extra i butik och jag jobbar idieellt hos stockholms city polis,
jag försöker vara en bra flickvän och ta mig tid för david,
jag vill vara en rolig och kärleksfull vän och öppnar ofta upp mitt hem för gäster,
jag försöker älskar kläder och shoppar gärna,
jag jag jag jag jag jag....

trots allt detta, varför är jag aldrig nöjd?

om jag inte pluggar 8 timmar om dagen får jag ångest, fast om jag pluggar 8 timmar om dagen hinner jag inte träna, städa laga mat och diska och då får jag ångest för det. Dåligt samvete plågar mig ständigt och aldrig får jag vara nöjd. Och jag orkar inte mer!

Hur är det möjligt att någon som pluggar juridik, har klarat varenda tenta och tack vare sin utbildning fick en hett eftertraktad tjänst hos polisen ändå känner sig som sämt i klassen och som en riktigt oambitiös jäkel?
Hur är det möjligt att någon som äter bra och lagad mat, sparar sina sötsaker till helgen och tränar flera gånger i veckan ändå känner sig som en misslyckad figur för att de gamla jeansen inte längre passar?
Hur är det möjligt att man inte är nöjd någon jäkla gång i livet?

Jag är så trött på den hetsen som finns i min utbildning. Inget räcker inget är good enough, alla har ångest och inte är nöjd. Om man så pluggade 12 timmar om dygnet och fick högsta betyg i allt så får man liksom ändå inte vara nöjd. För alltid ska man vara mer och bättre. Smalare och rikare. Trendigare och festligare.

Kan man inte bara få vara lycklig?
Kan man inte bara få plugga på en human nivå och brodera resten av tiden?
Den jäkla prestationsångesten rider mig som om jag var en galopphäst!

kan man inte bara få vara lite lycklig?

 


Kommentarer
Postat av: trollpia

var lycklig!!! det förtjänar du!!!

2009-12-01 @ 15:46:05
Postat av: Anonym

Känner exakt likadant när det kommer till utbildningen. Jag läser första terminen på juristprogrammet och folk har redan massiv ångest över sina betyg. Jag som faktiskt pluggar en hel del känner ångest för att jag 1,5 månad före tentan inte har läst böckerna 2 gånger som vår terminsansvarige rekommenderat. Hur pluggar du till dina tentor? Förstår om du inte har tid att svara, men skulle vara till så otroligt mycket hjälp inför den första tentan...

2009-12-01 @ 17:00:35
Postat av: Anonym

Ps. Glömde säga att du är grym!

2009-12-01 @ 17:07:58
Postat av: Orsi

Sa kanner val alla ibland. Eller jag kanner sa ganska ofta, att inget ar bra nog och att jag inte duger, att jag gor for lite aven om jag vill sa mycket. Men det ar da man ska forsoka komma ihag allt det dar duktiga man gor. Och att lite ar mer an inget alls. (och det du gor ar mer an lite! det ar ganska mycket!) Och att kraven du har pa dej sjalv formodligen ar mycket hogre och storre an vad alla andra runt omkring dej har pa dej. Sa istallet for att stressa over sakerna du inte gor, var stolt over alla de andra miljoner sakerna som du gor :) Kram!

2009-12-01 @ 17:08:44
URL: http://www.orsii.com
Postat av: Little Peaché

trollpia: tack! man gör ju det! det allra viktigaste i livet är att vara lycklig så man kan ju undra vad det är som gör att man hela tiden sätter käppar i hjulen för sig själv?



kram

2009-12-01 @ 17:10:36
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Little Peaché

anonym: Hej! vad skoj med en annan juriststuderande! För det första behöver man inte oroa sig för betygen. med en jurkand får man ett jobb. Man får inte jobba på typ winge eller mannheimer swartling för de söker en viss typ av person. den personen som försakar allt för sina betyg, försakar allt i livet för sin karriär. Den typen av människa är inte jag. jag ska bli försvarsadvokat och då kollar de inte ens på betygen. så skit i den hetsen. jobb får du. på juristprogrammet vill de gärna få det att låta som man är körd om man inte har AB i allt, men det är inte sant!

att du redan är ångest är rent ut sagt idiotiskt av dig!!!! sluta med det nu!

Till tentor brukar jag ha alla böcker färdiglästa typ 2 veckor innan tentan. sen sitter jag två veckor med gamla tentor. är det en liten tenta repeterar jag i en vecka och kör gamla tentor i en vecka. sen försöker jag läsa till varje föreläsning. pratar vi om handpanträtt så läser jag de kapitlet innan seminarier eller föreläsningen.

vilken skola läser du på?

jag har ALDRIG läst samma bok två ggr förutom inför en omtenta när jag blev underkänd på arbeträtten och nu läste jag mina överstrykningar i en bok som handlar om sakrätt som jag tyckte var superkomplicerat. förutom det läser jag aldrig boken två ggr. det vet jag typ ingen som gör!



det viktigaste av allt är ju att ha kul! det har jag! jag ÄLSKAR att studera juridik och kommer bli en kick-ass försvarsadvokat! varför? för mina betyg? absolut inte! men för min passion, mitt driv, mitt genuina intresse och för att jag jävligt streetsmart!



Så nu lugnar du dig hjärtat och så har du kul, gör lite var dag och ta det lugnt! =)



Fortsätt gärna skriva! vi kan peppa varandra!

kram! du är också grym!

2009-12-01 @ 17:16:32
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Vifsla

Har du frågat dej själv vad du vill göra och gör det eller gör du det du tror förväntas av dej?

2009-12-01 @ 18:08:21
URL: http://www.welest.blogspot.com
Postat av: Vifsla

Har du frågat dej själv vad du vill göra och gör det eller gör du det du tror förväntas av dej?

2009-12-01 @ 18:08:37
URL: http://www.welest.blogspot.com
Postat av: Cata

Alskade Frida, bara fran vad jag laser av dig sa inser jag att du ar en super kvinna. Sluta upp med dessa dumma tankar, du ar ju alldeles bast som du ar!!

2009-12-01 @ 23:43:13
URL: http://catariyalundgren.blogspot.com
Postat av: lisa

Du är jättefin och bra och jätteduktig! Sluta med de här elaka tankarna. Du är ju hur bra som helst! Puss!

2009-12-01 @ 23:53:34
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Banana

Jag känner igen mig. Men låt mig fråga en relevant fråga, dömer du andra lika hårt som dig själv?



Nej, just det, det vet jag att du inte gör, så sluta piska dig själv. DU ÄR BRA. Jag med, nu slutar vi med dumheterna =)



P.s. Håller med om h&ms nagellack, de sitter ju jättelänge.

2009-12-02 @ 00:01:42
URL: http://annabanan.blogg.se/
Postat av: Anna

Det är ju det där som är svårt med juridiken. Livet består rätt mycket av krav när man gett sig in på den banan. Jag är själv affärsjurist, så jag kan inte svara för brottmålsbanan, men lite konstigt tycker jag att det låter att brottmålarna inte bryr sig om betyg. Jag antar att de vill att du ska sitta ting och få processkunskap? Har tingspoängen gått ner så mycket att du inte behöver så mycket betyg?



Hursom. Självklart mår man inte bra av att pressa sig bortom allt. Däremot tror jag att det lönar sig att satsa på plugget när man väl håller på. Städa lite varje dag? But why? Plugga så mkt du behöver, träna emellanåt och umgås på kvällar och helger, varför skulle du inte hinna det?



Jag tror utbildningen ofta speglar arbetslivet. Man jobbar som fan som jurist Frida, det vet jag att brottmålarna gör också. Jag tycker det är värt det, roligare jobb kan man inte ha. Men man måste komma ihåg att man får skippa en hel del annat.

2009-12-02 @ 00:20:14
Postat av: Xana

Jo, precis. Det finns ju redan nu studenter som har som mål att jobba med affärsjuridik och att satsa allt på sin karriär, och jag ser inte mig själv i en sådan situation alls, har snarare en dröm om att arbeta med mänskliga rättigheter och liknande. Dock verkar arbetsmöjligheterna vara begränsade.. Jag vill visserligen göra karriär, men vill å andra sidan ha ett liv utöver mitt arbete också :)



Jag vet att det är helt ologiskt att ha ångest redan innan vår första tenta, hela 1,5 månader innan tentan till och med. Jag går i Umeå, och vi har terminstenta. Jag kommer att ha tenta på civilrätt/avtalsrätt, processrätt, statsrätt och EU-rätt i januari. Har läst de 9 böcker som står som kurslitteratur nu… känner mig lite clueless inför hur jag skall gå vidare, men tänkte börja med gamla tentafrågor nu.



Jag har absolut roligt, juridik är sjukt intressant och kul :) det är underligt hur ”medryckande” den här hetsen och allmäna ångesten är. Får ta och se upp med det. Vilken termin är det du läser? Stockholm har inte terminstentor har jag för mig?

2009-12-02 @ 01:46:13
Postat av: Little Peaché

anna: Betygen spelar typ ingen roll. Det som jurister vill få oss jurstuds att tro är ju att det bara finns ett sätt att lyckas och att det bara finns ett sätt att ta sig dig. Och det stämmer inte. jag vägrar tro på att det är så.



för att bli försvarare måste man inte sitta ting. Eftersom ens största klientel kommer vara horor och narkomaner om 15 åriga moppebusar så krävs det att man kan tala med människor att man är street smart.

När jag pratade med delägarna i den firman som försvarade stureplanskillarna så sa han att de aldrig kollat betygen. de kollar på personen.

Sitta ting måste du ju bara göra om du ska bli åklagare eller domare. och det krävs bara högsta betyg för att sitta ting i sthlm. Men jag kan tänka mig att sitta ting i falun ute i skogen i två år.



Du säger att man ska plugga på och vara ambitiös och du sätter huvbudet på spiken på mitt problem. Jag känner verkligen att jag är ambitiösoch duktig (inte lika duktig som pluggisarna) men ändå ambitiös. Men jag blir aldrig nöjd. Känner aldrig att jag har gjort tillräckligt eller good enough.



att jobba mycket är inget jag fasar snarare längtar efter. jag kommer älska att jobba praktiskt med detta men utbildningen är teoretiskt och jävligt torr. Å andra sidan har jag aldrig varit en tjej som vill ha en karriär. jag vill bara vara lycklig, med ett jobb jag trivs med. Men jag behöver inte tjäna mest, vara på den creddigaste byrån, ha flest klienter osv osv.

karriär kommer så långt ner på min lista. först kommer mina nära och kära, mat på bordet och

tak över huvudet.



och om allt skiter sig får jag väl bli radiopratare! =)

2009-12-02 @ 08:36:17
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Little Peaché

xina: är du galen??? det finns så jävla många arbetsmöjligheter inom juridikens alla områden! vi kommer få jobb oavsett betyg. Sen kanske man inte får toppjobbet på en gång. Men vem får det? Då får man helt enkelt jobba sig dit.



jag läser termin 3 och på fredag tentar jag "civilrätt 2" - vilket innefattar ämnen som avtalsrätt, allmän avtalsrätt, speciellt kontraktsrätt, skadeståndsrätt, sakrätt, fordringsrätt, krediträtt köprätt.



Nej vi har inga terminstentor utan vi tentar antingen ett ämne eller en del av civilrätten.

Så innan detta har jag tentar klart jiken, familjerätt, arbetsrätt, statsrätt, europarätt, folkrätt, rättsinformatik.



kram kram

2009-12-02 @ 08:40:42
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Lina

Du är så himla duktig. Ta det lugnt och unna dig att brodera ibland. Man kan inte göra allt på en gång och man måste inte alltid vara bäst på allt. Det räcker långt att vara okej eller lagom eller bra. Ta hand om dig! Kramar

2009-12-02 @ 11:00:33
Postat av: underbaraclara

Jag känner igen mig i det där. Hur mycket man än jobbar så känner man sig lat. Sjukt! För mig handlar det om att jobb, plugg, träning inte är några bestående värden. Om man inte ägnar sig åt själen spelar det ingen roll, dvs vara med vänner och familjen, skratta med sin kille, ha ett aktivt andligt liv osv. Sådant som inte är prestation utan relation

2009-12-03 @ 16:15:56
URL: http://folkbladet.nu/underbaraclara
Postat av: Maddie

Äntligen en juriststudent som ser bortom all hets och har fötterna på jorden! Redan där tror jag att du har kommit långt. Att ha självförtroende och att vara sin egen bästa vän är vad som räknas i slutändan, inte betygen. Du är grymt duktig!

2009-12-04 @ 12:55:46
Postat av: Little Peaché

lina: tack! det räcker faktiskt gott och väl att bara vara bra. man måste inte vara bäst. det viktigaste är ju är att man är lycklig!



puss!

2009-12-06 @ 22:57:56
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Little Peaché

maddie: tack!! dina ord stärkte verkligen mig!

åter igen, tack!

2009-12-06 @ 23:11:01
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: MOR

Ni är aldrig nöjda därför att er generation inte fattar att livet är något helt annat än det man ser på TV, film eller i tidningar. Därför att ni inte uppskattar den underbara känslan av att sitta på kajkanten en solig dag med en glass, därför att ni tar glass för givet och solen har ni ändå inte tid med att se för ni måste vara uppkopplade på alla möjliga bloggar och siter dygnet runt!!! För att inte tala om mobilerna... Inte konstigt man blir stressad.

Du duger precis som du är, vare sig du är bäst eller sämst.

Love you

MOR

2009-12-07 @ 13:56:45
Postat av: Sophie

Hej!

Kan inget annat än att känna igen mig! Imorgon börjar jag termin 4, Straff-och Processrätt, vilket jag verkligen ser fram emot. Det som jag INTE ser fram emot är den stoooora högen med litteratur som tydligen måste läsas igenom, och inte två gånger, utan TRE gånger har jag hört av lärare. Men det kan de glömma! ;) Jag har alltid läst böckerna EN gång, och jag klarar mig bra. Tyvärr kommer alltid den här stressen smygandes med betyg och allt..ångest. Usch säger jag bara!

2010-01-18 @ 21:55:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0