20-tals guiden #1

Jag vill någon gång i den närmsta framtiden ha en tor 20-tals fest. Vi ska bara lyssna på jazz och alla ska vara klädda i fina 20-tals stasser. För att festen ska bli så bra som möjligt har jag läst på en massa om modet då, och tänkte dela med mig av det till er. Här mer bjuder jag på en 20-tals guide som jag kallar:

Mot en klänningsreformation!

* Mellan åren 1905 och 1918 började en ny era bildas när tidens ungdomar utmanade det stela edwardianska moder. Denna milda revolution skulle bli startskottet för knälånga kjolar istället för de fotvida som regerade.


* 1914 blev den första bh:n patenterad av amerikanen Mary Jacobs. Anledningen till att hon hyllades så är inte för att hon var först utan för att hon tog steget patentera plagget.

* Denna period var även tiden då kvinnan började klippa håret kort, vilket var en naturlig och praktisk handling då det var krigstider och kvinnorna började arbeta i fabrik.

* Dansen tango präglade 20-talets mode och när soldaterna kom hem på permission dansade alla par hemma i sina vardagsrum, med tidningar som guide på hur man skulle gå rätt tillväga.
 

* Nyckelhändelsen till denna reformation i modet var kriget. Folk började klä sig mer praktiskt och bekvämt, folk socialiserade över klassgränserna och kvinnor började engagera sig i voluntärarbete vilket ledde till en större insyn i världen vilket breddade deras horisont.

* Historien berättar att kvinnors kläder blev kortare av praktiska skäl.


Kommentarer
Postat av: Rebecca

haha, tack så mycket! :)

2008-06-16 @ 09:16:33
URL: http://rebeccalikefotboll.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0