Hur långt kan man gå för mode?

En fråga jag ofta ställer mig är hur långt man kan gå för mode. Hur många kilon är man villig att bli av med? Hur många kronor kan man tänka sig att lägga ut på just det där plaggen? Hur många roliga fester, fikor och kompisträffar uteblir man från då månadens budget är övertrasserad till max av konsumtion?
Detta är frågor människor och media har ställt en lång tid och utan några svar. Men nu börjas nya frågor ställas.

Jag har en ny fråga efter att jag läste en artikel igår.
Är mode och skönhet så viktigt att man går hur långt som helst, till och med med sina egna barn?
I USA finns det specialiserade skönhetssalonger som utför vaxning av bikinilinje och ögonbryn på flickor i åldern 10-12 och ibland så unga som 8 år. Detta är en vaxning som får rabatten "virgin hair". Salonger i USA menar på att om håren vaxas redan nu så kommer de inte växa ut igen. Det kräver 2-10 behandlingar och sen är barnet i tip top shape???
Vilka mammor går dit? Dels de som är rädda att dottern ska bli retad för sin hårväxt och dels är det perfektionisterna till mödrar.

Jag är mållös och gråtfärdig, för detta kan vara något av det värsta jag läst! Inte nog med att man fråntar barns rätt att vara barn utan man gör dem till indivder som tror att man kan endast vara bra om man har perfekt formade ögonbryn och en slät bikinilinje. Dessa tjejer växer upp till kvinnor som får ångest över lite stubb på benen, som skiter i ett poolparty då linjen inte är helt slät och som i värsta fall blir en ny generation som ser ner på tjejer med hår. Och behöver vi verkligen en till sån generation då vi spenderat de senaste 50 åren med att bli av med en sån attityd?

Jag får ofta höra att jag är fin här i bloggen. Ja ni lämnar faktiskt helt sagolika kommentarer. Men jag är hårig som en liten liten apa. Ibland rakar jag benen så håren inte ska fastna i strumbyxorna, ibland rakar jag mig under armarna om jag känner för dig men muffen rakar jag aldrig! För könshår finns för en enda anledning och det är ett skydd! Skulle ni karva bort er egen hud om det blev ett nytt modefenomen? Så tänka er, man kan bli en riktig kalaspingla trots behåring.

Men hur ska man som 8-åring veta det om en egen morsa tvingar en igenom dessa smärtsamma vaxningar i en ålder där man helst ska springa runt i Mimmi Pigg tröja, två tofsar på skallen och bli smutsig i lekparken.

Kommentarer
Postat av: Hundmodebloggen POSH POODLE

I hear you, sister!

Helt galet, man blir ju mörkrädd. Men så har vi också småbarn som bantar och tycker att de är fula, för att mammor har projicerat sina egna komplex på dem. Vad är det för fel på morsor (för det är ju oftast dem) som skolar in sina döttrar i detta objektifierande förtryck? Räcker det inte med att de själva levt sitt liv som det andra könet?

Vill man "lyxa till det" för sin 8-åring kan man väl gå till nöjesfältet och åka karusell i stället för att gå på skönhetssalong.

2008-08-20 @ 11:03:32
URL: http://poshpoodle.blogg.se/
Postat av: Jenny

Stackars barn vad hemskt. Vilka hemska mammor.

2008-08-20 @ 11:14:22
URL: http://pygmeestyle.blogg.se/
Postat av: alma

hear, hear! rakning är ett 'nödvändigt' ont som jag enbart gör sommartid. mitt underliv är fint som är det är och jag flyttar hellre ut i skogen med min dotter än låter någon vaxa henne. någonstans. mode är en hobby med många negativa sidor, man måste vara trygg i sig själv och skita i andra. och det är inte helt lätt. jag skrev för några dgara sen ett inlägg om (den gamla uttjatade?) vikt och mode.

2008-08-20 @ 13:02:59
URL: http://whatalmawears.blogspot.com
Postat av: Linda-Marie

Man slutar att bli förvånad över sådana här saker!! Att det finns så puckade människor som utsätter sina barn för sådan...misshandel är vad det är.



angående att ta bort könshår så har jag vart i den fällan att man rakat och rakat...visst jag tycker det är snyggt, sexigt och allt...men alla problem man har fått. nu försöker jag låta bli och vara naturlig, för håret är där av en anledning...men i bakhuvudet finns det en röst som säger att killar kommer tycka man är ofräsch. man borde få bli programmerad...så man inte tycker att st 34-36 (istället för 40-42) är de ultimata och att det är ok att ha kroppshår.



Du är ett stort föredöme och de dagar då man känner sig lite nere så kommer jag in hit (är här minst en gång per dag) för man blir glad av alla inlägg, bilder på dig och allt fint du skriver. glad att jag hittade din blogg!!



massor av kärlek!

Linda-Marie

2008-08-20 @ 13:52:57
Postat av: Lina

Usch vad sjukt. Jag läste detta härromdagen http://www.finest.se/articles/article.php?aid=1718 där de säger att i stort sett alla kvinnor mellan 20-40 år rakar sig intimt. Det är lite otäckt. Jag har ju mitt på det torra eftersom jag har pojkvän, men om jag var singel (och kanske lite yngre) skulle jag säkert raka mig om jag fick höra något sådant, för om "alla" gör det blir man ju rädd för att killar ska tycka att man är ofräch om man inte gör det, tyvärr.



Och ja, i gymnasiet viskades det faktiskt "feministfitta" om mig pga just detta.

2008-08-20 @ 14:41:38
Postat av: Mamma

Jag har hört att även killar tar bort allt hår så jag tror inte att det bara är ett genusproblem, men barn!!!!??? Såg en rolig grej på OS en simhoppare som var helt slätrakad på hela kroppen men hade skägg!

Suck

puss

2008-08-20 @ 15:41:27
Postat av: Free Fashion Pia

Det låter ju helt fruktansvärt, kom själv i kontakt med ett nytt fenomen idag vad gäller barn som jag ska blogga om snart....

2008-08-20 @ 16:27:45
URL: http://freefashionblogg.blogspot.com/
Postat av: stina

Det är så lustigt - jag tänkte på just det du skriver i de första raderna mycket den här morgonen och så går jag in här och får allt bekräftat.



Jag har en utmaning till dig som handlar om reflefktion! Hoppas du tar dig ann den!



Varm kram

stina

Postat av: Nanó

Jag tycker det är hemskt jag med. Jag rakar mig bara under armarna eftersom jag upplever att det luktar mindre om man blir svettig då.

Jag rakade en gång bort allt könshår. Kände mg blottad. Alrdig mer igen! Kan inte fatta att någon tycker det ser bra ut. Det blir ju som en liten framstjärt. Dessutom kliar stubben där nere såinihelvete.

Däremot "ansar" jag mitt könshår då & då eftersom det blir ganska långt och kliar! Men det är bara på tal om en halv till en centimeter. där var det är som längst. Och det har såklart ingenting med att det skulle vara "mode" att göra:)

Jag hoppas på att det moderna samhället någon gång skulle bli av med all rädsla för hår. Det är ju naturligt! Jag fattar inte grejen med att hålla på raka sig som en galning.

2008-08-21 @ 09:36:18
Postat av: Karin

Hej darling, det var länge sen nu. Inte ett allt för roligt inlägg att uppdatera sig med, men väl så viktigt. Bra att du inte enbart tar upp glitter och glam som många andra.

Hoppas allt är kanon med dig!

Kramar Karin, hårig som tusan och alldeles fabulous

2008-08-21 @ 13:44:35
URL: http://konstbykarin.blogspot.com
Postat av: Sassy

Näe! Det har gått på tok för långt när det finns salonger som vaxar BARN! Det är helt jävla sjukt! Barn ska få vara barn, vuxen är man så länge ändå, och vad händer med deras skälvkänsla? Får de lära sig att de duger som de är? Eller växer de upp i tron om att de bara duger om de inte har synligt kroppshår? Uh, jag blir mörkrädd!



Väldigt bra inlägg!

kram

2008-08-21 @ 18:05:41
URL: http://eurotrash.blogg.se/
Postat av: Edie

Hej där!

Åh jag älskar smarta tjejer med smarta inlägg!Jag tänker inte skriva så mkt om varför jag håller med dig (för det är ju självklart) utan jag tänker istället fundera vidare. Jag tror att säkert 80% av de som besöker den där salongen är utseéndefixerade mammor som inte vet vad som är bäst för sina barn. Men samtidigt, jag skulle nog inte tyckt det var så dumt om min mamma föreslagit en vaxning när jag var 10 som gör att jag slipper raka mig nu när jag är 16. För alla kanske inte gillar att vara "håriga" även om andra gör det. Det är ju inte helt dumt... Utan både och. Självklart ska man väl då som mamma se till att barnet har en chans att välja och förstå. Ja jag vet inte, vad tror du?

2008-08-21 @ 21:51:21
URL: http://lurvasblogg.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Intressant att ett par kommentarer använder ordet ofräsch om könshår. Risken att bli betraktad som ofräsch. Jag undrar var de idéerna egentligen kommit ifrån. Hur sådana myter uppstår. Hörde en krönika i något av de populäraste P3-programmen där programledaren spred helt ogrundade påståenden om hur ohygieniskt det är att inte raka sig, hur stor risk det är för svamp etc. Hade hon bara slagit en enda liten signal till en hudläkare så hade hon fått veta att det är precis tvärtom, behåringen är ju som du säger ett sätt att skydda kroppen. Risken för svamp är större utan hår än med osv.



Det gick ju otroligt snabbt från könsrakning var något man gjorde som en ren sexgrej till de här hygienidéerna. Fattar inte vad som hände!



bra att du tar upp ämnet! Jag vet en 10-åring som vill vaxa armarna! Hon vaxar redan benen...



2008-08-22 @ 00:00:28
URL: http://annaamattsson.blogg.se/
Postat av: alma

sv till sv ;): håller med dig, fast jag menade att raka mina ben är nödvändigt ont för mig. jag går barbent hela sommaren och tycker personligen benrakning är ok, för Mig. muffrakning däremot, där behåller jag så många strån jag kan men ska erkänna att en och annan som går vilse ner på låret har fått smaka på hyvlen. jag är som många av oss en produkt av samhället, och hur gärna jag än vill stå på barrikaderna, vet jag inte om jag är helt redo för att göra det ännu, hårig och fin. men jag känner en kvinna som varken rakar armhåla, ben eller något annat och hon är vacker som en dag och en underbar förebild för sina tre barn. en dag hoppas jag våga slänga hyvlen... jag jobbar på det... en dag snart...

2008-08-22 @ 09:18:52
URL: http://whatalmawears.blogspot.com
Postat av: Nathalie

jag läste också om det här och tycker det är så hemskt! vad är det för mammor som gör såhär mot sina 8-åringar?? jag tycker att det är skrämmande när jag ser 10-12 åringar på stan idag som är sminkade och stylade så att de ska se ut som 20 åringar. barn ska vara barn!

2008-08-22 @ 11:53:27
URL: http://nenneblogg.blogg.se/
Postat av: alma

absolut. jag tror att vi i grund och botten tycker ganska lika i ämnet. det viktigaste är ju att man inte gör något man mår dåligt utav eller för att man 'måste'. Utan för sig själv och för att man vill.

2008-08-23 @ 20:09:51
URL: http://whatalmawears.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0