Inlägg i debatten

I förra veckan besökte Nathalie Schyterman, ägaren av den exklusiva butiken med samma namn, Förkväll tillsammans med sin 11-åriga dotter. En dotter som var barnslig och lekfull men som på ett skrämmande moget sätt använde ord som fashion, saviour-plagg och berättade om senaste chanel kollektionen.
I kritiken lät sig inte väntas på. Det har skrikits och debatterats från höger och vänster och bloggarna har inte varit senaatt själva kommentera.
Mamma Schyterman avfärdar kritiken med att det kan vara arbetslösa och ointelligenta människor som kritiserar. Och att de fått en röst genom nätet.

Att lilla Chloé är uppvuxen med "mode i sitt DNA" tror jag verkligen på. Hon har ända sen sin födelse befunnit sig i närheten av modehus, modeskapare, trender, varor och samtal kring mode. Att en modeintresserad mamma får en modeintresserad dotter är väl lika vanligt som att en fotbollsintresserad pappa får en fotbollsintresserad son. Jag tycker det är pinsamt att folk avfärdrar lilla Chloé på grund av hennes modeintresse. För vi är återigen tillbaka på den spelplanen som inte är lika fin. Mode är ett kvinnointresse och hon avfärdas lika snabbt som man hyllar en 11-årig pojke som kan hylla alla vinnare i Champions League. Det är fult och jäkligt typiskt. Kvinnointressen rackas alltid ner på. Kvinnoitressen är aldrig lika fina som andra mer "renodlade intressen".

Problemet som jag ser med att sätta 11-åriga Chloé i Förkväll är att det känns som att hon måste ta skiten för att diskussionen ska få fart. Hon måste glatt visa upp sin Balenciaga väska istället för att Nathalie själv sitter i soffan och visar denna väska. Ska en 11-åring ta den fighten? Ska inte ett barn få vara ett barn? Ska inte ett barn skyddas? För lika illa till mods som jag blir när man får se amerikanska dokumentärer om små barn som drillas till tennisproffs eller 4-åriga flickor som ska vinna skönhetstävlingar, ja lika illa till mods blir jag av att se Chloé.
Om föräldrarna har en input i en debatt. Ta den själv. Använd inte ditt barn som en reklampelare för att föra fram dina åsikter.

Men den allra största problematiken som ingen valt att ta upp är varför i hela fridens namn denna 11-åriga flicka älskar Sex in the City. Vad är hennes behållning i dena serie? Och varför får hon lov att titta på ett sådant program som explicit visar mycket naket, mycket sex på ett ibland vulgärt sätt? SITC är ett fantastiskt program. För vuxna!

Men kritiken om hur hemskt det är med ett modeintresserat barn, det köper jag inte. Det är väl härligt med barn med olika intressen. Och varför en Balenciaga  väska skulle vara värre än en ponny+ridkläder+ridutrustning+stallkostnader+resor+tävlingskostnader förstår jag inte. Modeintresserade barn i all ära men skit i att sätta dem i rutan! Låt en vuxen shopaholic prata om sitt modeintresse men hetsa inte ett barn till att säga så jäkla dumma saker!

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Det jag mår värst av det är inte att hon är intresserad av mode, som du säger alla har vi olika intressen (även om jag inte gillar att hon sminkar sig och tänker på vad hon passar i när hon är 11) Utan det är just det att hon pratar och beter sig som en liten vuxen. Usch, vad händer med vår värld? När slutade det vara okej att vara barn?

2010-05-30 @ 16:35:33
Postat av: Malin

Jag mår lite illa av att se hur nöjd mamman är över hur hon lyckats programmera sin dotter

2010-05-30 @ 17:58:15
URL: http://mrswolf.blogg.se/
Postat av: Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

jag håller med dig om vilket jag också skrev

- att jag hade hellre sett bara Nathalie i intervjun. Jag förstår inte varför de valde att bjuda in barnet från början.

- vad en elvaåring kan ha för behållning av SATC.



Dock har jag inget emot att hon FÅR se på det då jag i tidig ålder själv såg "vuxna serier och filmer" men fick ju ändå lov att vara barn hur länge jag ville.



Jag tycker man ser en välmående charmig söt tjej på just elva år som får vara det barn hon är i intervjun.



Sen har jag valt att inte blanda in mammans extremt korkade och nedsättande människosyn utanför den intervjun.

2010-05-31 @ 11:29:46
URL: http://pyttis.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag har inte sett intervjun, så jag avstår från att kommentera på Chloes eventuellt lillgamla stil och spekulationer i hur mycket hon pushats hemifrån.



Det där med Sex and the City däremot. När jag läste om det tyckte jag också att det lät lite märkligt att hon ens skulle vara intresserad. Men är det så himla farligt? I elvaårsåldern läste jag en hel del böcker som ibland hade ganska explicita sexskildringar, inte nödvändigtvis positiva sådana. Och sexskildringarna i SATC är ju positiva åtminstone. Jag kan inte påminna mig om att det varit otäcka situationer, med hot eller våld, och då föreställer jag mig ändå att det inte är så himla farligt. Man är ju råintresserad av sex i den åldern och även om en elvaåring kanske är i yngsta laget tror jag inte att det behöver vara skadligt. Gudarna ska veta att vi kan behöva sexpositiva skildringar, snarare än en massa "håll på dig, varje gång du ligger med någon lämnar du bort något av dig själv"-mässande.

2010-05-31 @ 12:56:46
Postat av: lena

Hej!

Jag håller med dig i en del av det du säger, nämligen att det är fel att använda sin dotter i marknadsföring. Att Chloe gillar sex and the city är väl inte så hemskt pga sexscenerna, fast jag förstår inte vad hon skulle tycka är så kul med serien.

Men det här med modeintresserade barn. Visst, jag förstår varför, sådan mor sådan dotter. Men det börjar bli problematiskt när chloe bjuds in till förkväll FÖR ATT hon är modeintresserad. Hon får alltså mycket uppmärksamhet för det, och därmed hur hon själv ser ut, och jag vet inte om man som barn (och vuxen heller, för den delen) kan hantera det. Jag är verkligen bara hobbypsykolog. Men det vara bara att se på hur programledaren hanterade henne (hon var hemsk överhuvudtaget btw, lät aldrig chloe prata till punkt och avbröt hela tiden). Hon kommenterade hela tiden hur söt och fin chloe var med sina kläder och sin väska. Det signalerar väl till barnet att folk är trevliga och man blir omtyckt om man är snygg och tänker på utseendet? Jag tror att sådant beteende från vuxna kan bidra till att skapa negativ utseendefixering hos barn i ung ålder, vilket leder till stress och ångest. (Med det vill jag inte säga att andra barnintressen är bättre, ett barn som håller på med ridning och alltid får höra hur duktigt det är kan nog lätt utveckla prestationsångest istället). Om chloe däremot bara skulle vara intresserad av mode, men inte så att säga "använda det på sig själv", dvs klä sig moderiktigt och tänka så mycket på utseende, vore det ju lugnt. Men det är ju svårt att skilja på dessa saker. Jag tror att många föräldrar inte har en aning om att de kanske påverkar sina barn mer än de tror, så jag tycker det är viktigt att i alla fall tänka över sitt beteende mot barn. Barn kan läsa ut underförstådda budskap hur bra som helst, även om inte de vuxna har det som intention.

Som sista sak ville jag bara säga att det är helt sjukt att hon får en 10 000 kronors väska av sin mamma, snacka om att gräva vägen till ett osunt och orealistiskt förhållande till pengars värde...

Tack annars för ett bra blogginlägg, jättespännande! Jag vet att du gillar kommentarer, och jag gillar inte att svara :P, men jag tror att vi är många som tar till oss det du skrivet om, även om vi inte kommenterar. Ha det bra!

Lena

2010-06-01 @ 22:59:54
Postat av: Little Peaché

ingrid: ja hon kändes så uppstyltad och ihopsatt! som en minityr på mamman!

2010-06-07 @ 11:00:00
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Little Peaché

anna: Jag är en människa som är all for att det pratas om sex och att inget är tabu. Men sex in the city var revolutionerande för oss kvinnor därför att den visade upp ett helt nytt sätt att dejta och ha sex. men det visade inte det enda sättet att ha sex och dejta. jag tycker inte att sex in the city ska agera sexualundervisning. Att prata sex med en 11-åring är väl bra men måste en 11-åring veta att man kan suga pungkulor, kissa på någon i duschen, ta ectasy för en bättre orgasm, trekanter osv. Måste en 11-åring lära sig alla fula ord som finns för penis, vagina, orgasm, sperma istället för att lära sig det rätta ordet och innebörden av ordet.

kram på dig

2010-06-07 @ 11:11:11
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Little Peaché

lena:

Det jag tyckte var obehagligt var hur uppstyrd och ihopsatt flickan kändes. Hon kändes som en radiostyrd docka som sa si och så!

Men att hon är intresserad av mode tror jag inte är värre än andra intressen. utseendehets, prestationsångest mm kommer nog ändå. hur mycket vi än försöker hitta syndabocken så tror jag att vi inte kan skylle på en sak.

Sen tycker inte jag det är sjukt att hon får en dyr väska. Vissa får hästar, golfutrustning, mopeder, vinterjackor etc. varför skulle 10.000 på en väska vara värre än 10.000 kr på en häst?

Det är ett konstigt resonemang!



Tack för en himla bra kommentar! spännande debatt!



Kram på dig

2010-06-07 @ 11:21:20
URL: http://littlepeache.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0