Nu klargör vi ett och annat

Varenda gång päls kommer på tal så går ni bezerk på mig och blir jättearga.
Fine, ni får tycka vad ni vill. Alla har rätt till sin åsikt. Men vad jag inte klarar av är när ni kastar sten i glashus!
Ni tror att ni är bättre än mig för att ni använder läder men inte päls. Ni tror att ni är helgon eftersom ni tror att lädret är en biprodukt som kommer till användning efter slakt till föda. Ni tror att eran skinnjacka är gjord av material som ändå skulle slängas. Men ni har fel. Och eftersom ingen av er har kött på benen angående det här så bestämde jag mig för att göra researchen åt er. Så nu kommer ni veta right from wrong.
Här får ni veta vad som gäller angående skinnet efter slakt:
Fysiskt sett finns det ingen skillnad mellan päls och läder.
Läder är, precis som päls, skinnet eller huden från en levande varelse som antingen fötts upp och slaktats eller fångats och dödats. Päls- och läderindustrin går ofta hand i hand. Många tillverkare och detaljister sysslar med både skinn- och pälshantering, och när pälsmodet sviktat har många från pälsindustrin gått över till läderindustrin. Päls- och läderindustrin har gemensamma branschorgan som bevakar de likartade intressena.
Är inte skinnet bara en restprodukt som annars hade slängts bort?
Det är visserligen köttet och inte skinnet som är den mest inkomstbringande delen av slaktdjuren, men det är djurets totala slaktvärde som gör det intressant att överhuvudtaget föda upp och slakta dem. Huden är efter köttet den del av kroppen som är värd mest. Den utgör ca 10 procent av nötdjurets totala ekonomiska värde och 50 procent av biprodukternas sammanlagda värde.
Andra djur som man föder upp och använder skinnet av är grisar, hästar, får, getter, renar, bufflar, mulor, strutsar och alligatorer. Skinn från får och getter garvas ofta och säljs som mocka eller sämskskinn (som också finns syntetiskt). Enligt djurrättsorganisationen PETA förekommer det att killingar i Asien kokas levande för att ge ett extra fint skinn till t.ex. handskar. I Indien dödas gatuhundar för att bli skinn i plånböcker, klockarmband och andra varor, som sedan exporteras.
Är inte det mesta skinn som säljs i Sverige svenskt?
Eftersom det här i landet slaktas ca 600 000 kor och kalvar skulle man kunna tro det. Men i Sverige finns i dag bara ett fåtal garverier kvar. Det betyder att Sverige exporterar en stor del av hudarna. Samtidigt importerar vi både hudar och de flesta färdiga lädervaror. En stor del av skorna vi importerar kommer t.ex. från Italien - men det betyder inte att lädret i skorna är italienskt! Det är svårt, många gånger omöjligt att veta, varifrån lädret i en produkt kommer. De största skinnproducenterna i världen är också de som producerar mest nötkött: Indien, USA och f.d. Sovjet, läder där djurskyddslagar är näst intill obefintliga och efterlevs dåligt. 

Det kommer åtminstone inte från vilda djur... Känguruskinn är relativt vanligt, särskilt i träningsskor, och skolandet Italien är det land som importerar flest känguruskinn i världen. Det framgår inte av den färdiga produkten om skinnet är från känguru. Skinn som sålts som kalvskinn har ibland visat sig vara just känguru. 

Skinn tas också från t.ex. ålar, ormar, ödlor, grodor, krokodiler, zebror, vildsvin, hjortar, elefanter, tigrar, hajar, valar, delfiner, tumlare, sälar och valrossar. Ormar och ödlor flås ofta levande. Cirka en tredjedel av det exotiska lädret i världen beräknas komma från utrotningshotade djur (källa: PETA)
Källa: Djurensrätt.se

Ni får mer än gärna kritisera mig och tycka att det är fel av mig att använda second hand päls.
Ni får mer än gärna tycka att jag gör fel.
Jag har i inlägg efter inlägg försökt klargöra min syn på päls och att min kamp ligger på annat håll än för djuren.
Men vad ni däremot inte får göra är brösta upp er och göra er för mer,  tro att ni är er bättre än mig bara för att ni använder läder och mocka men inte päls. För anledningen till att djur dör är näst efter köttet, just det, skinnet. Djur dör alltså för att du vill ha en läderjacka. Du har inte en läderjacka för att någon snäll krake valde att spara skinnet efter slakten istället för att kasera det. Jag beundrar veganer och vegeterianer som lever som dem lär. Jag beundrar deras kamp och tålmodighet. Men alla ni andra som ska peka finger och vara bror duktig, er bryr jag mig faktiskt inte om.
Så antingen är du anti päls OCH läder eller så håller man munnen stängd tycker jag.
Detta var sista gången jag berör detta ämne. Nästa gång ni börjar gapa om min kärlek för päls då hänvisar jag helt enkelt till detta inlägg.

Kommentarer
Postat av: anna

bra! och dessutom är det väl bättre att använda(vintagepälsar) än att bara slänga dem.

Postat av: Magnus

Frida, att bi skulle vara bättre än dig för att vi inte använder päls anser jag vara en efterkonstruktion som dubsjälv skapat. Du måste räkna med mothugg när du lägger upp ett känsligt ämne och när du utrycker dig som du gör. Upenbarligen har du gjort det eftersom du fick många kommentarer.



Frida, vi är på helt olika plan när det gäller den här frågan, och det kvittar hur mycket fakta du lägger på bordet, rent estetiskt tycker jag päls är riktigt vidrigt och avskyvärt!



Känner mig dock lite smickrad över att det verkade som mitt inlägg fick din bägare att rinna över. Jag som är så snäll och trevlig kan tydligen provocera.



Kommer ni till Skåne någonting i sommar?

2010-06-16 @ 20:52:48
Postat av: Magnus

Många stavfel, skyller på min ajphååne. Inte lätt att diskutera mobilt;)

2010-06-16 @ 20:54:43
Postat av: little peaché

magnus: känn dig ägd! =)

2010-06-17 @ 00:24:02
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Lisa

det är ju bättre att köpa vintagepälsar eftersom de är second hand. men själv är jag helt emot päls,skinn osv. men jag kan ju köpa på h&m eller så där det inte är äkta. Men känns ganska fel att köpa äkta, dessutom är det ju jävligt dyrt också och päls är jävligt fult, men alltså alla får tycka vad dem vill och vill du bära päls ska du få göra det utan påhopp tycker jag :).

2010-06-17 @ 01:00:05
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Anonym

Det är inte så mycket just användandet av päls som är det som får mig att (ja faktiskt) ogilla dig och din ståndpunkt. Nej, det är ditt beteende. Du påpekar själv att människor som tycker att det är viktigt att diskutera djurs rättigheter och dylikt (som videon du länkade) provocerar dig och bara får dig att vilja bära päls än mer. Det känns fruktansvärt omoget och bakvänt. Likaså dina skrik om att vi tror oss vara bättre än dig för att vi använder läder och inte päls - ser inte en enda kommentar skriva att läder/mocka är bättre än päls - varför då skrika så högljutt om det? Nejdu Frida, det är ditt sätt att framställa dig och dina åsikter som får mig att känna avsmak. Det mest tragiska är att jag skulle kunna skriva sida efter sida efter sida med kommentarer, och det skulle inte ändra någonting. Jag skulle ändå få höra att jag inte ska tro att jag är någonting. Och så blir du besviken på att folk inte kommenterar? Wonder why...

2010-06-17 @ 01:31:04
Postat av: Linda

Jag glömde visst säga att jag är vegan, så i den här frågan har jag ryggen fri. Men angående skinn och päls så gör inte två fel ett rätt. Tänk på det!

2010-06-17 @ 03:14:43
Postat av: Linda

Jag är dessutom aktiv inom djurens rätt ;)

2010-06-17 @ 03:15:30
Postat av: MOR

Jag tycker att päls är OK så länge man får välja, och när det gäller päls får man ju välja - ja eller nej. Svårare än så är det inte. Men det finns saker där man helt enkelt inte kan välja. I princip alla plagg idag innehåller kemikalier, kemikalier som kan ge utslag, allergier etc etc. Sportkläder inehåller antisvampmedel, sofftyger innehåller flamskyddsmedel, jag kan hålla på i all oändlighet. Jag har sett människor stå i lut för att jeansen ska få rätt färg innan de går på export och det värsta av allt maten vi äter innehåller ibland mer kemikalier än som får plats här. Jag vete sjutton om jag tycker synd om en några minkar som satte livet till för 50 år sedan och som nu hänger i min garderob med tanke på vad människor får stå ut med för att vi ska kunna köpa billiga kläder....... Jag kan avstå från all lyxkonsumtion och betala mer för ekologiska, fairtrade produkter, därför att den klockan är definitivt slagen.

Kram

MOR

2010-06-17 @ 08:40:49
Postat av: Anna

Jag har svarat på det andra inlägget, men jag svarar gärna här också. Ditt försvar verkar vara "ni är inte ett dugg bättre", vilket förvånar mig. Lever du verkligen runt människor som bär skinnjackor och dunjackor av slentrian? Som inte ifrågasätter sin mathållning, som inte inser att det kommer förpliktelser med att vara "top of the food chain"? Kanske lever jag extremt priviligierat, men sånt här diskuterar och funderar jag och mina vänner mycket över. Och hur jag själv lever redogjorde jag för under förra inlägget, så ja, jag tycker att jag har ryggen rimligt fri där också.



Som Linda så klokt poängterar här ovan gör heller inte två fel ett rätt. Att vissa använder skinnjacka är väl ingen ursäkt eller ett alibi för någonting överhuvud taget?



Jag gillar att diskutera, inklusive den här typen av frågor. Jag tycker det är synd att du blir rosenrasande innan du har hela bilden. Och som jag sa i första kommentaren, jag fattar fortfarande inte hur man kan ignorera hur djur har det för sin egen fåfängas skull.

2010-06-17 @ 10:18:10
Postat av: Anna

En sak till som jag inte var så tydlig på: Jag har egentligen inga problem med att vara just "top of the food chain". Jag är själv inte så förtjust i att äta kött, men jag har inga problem med att andra gör det. FÖRUTSATT att djuren har det bra. Jag skulle inte ha några problem med päls om minkarna tumlade runt i naturlig miljö och gjorde vad minkar nu gillar att göra, för att sedan avlivas på ett vettigt sätt och bli päls. Vad jag har problem med är att djuren idag inte har det bra. Och ingenstans blir det så tydligt som just i pälsindustrin, där det inte finns några drivers utöver just fåfångan, inte ens billig mat till dem som inte har råd att köpa dyr.

2010-06-17 @ 10:25:20
Postat av: little peaché

anonym: Fel. Människor som kämpar för djur och andra stör ig verkligen inte. det som stör mig är när folk försöker skrämma fram eller provocera fram en känsla. men att folk kämpar för djur har jag redan klargjort hundra gånger att jag bara beundrar. men jag beundrar inte in-your-face propaganda. Ogilla mig bäst du vill, din kommentar får inte mer styrka för att du skriver det.

Alla som hackar på mig, hackar ju enbart för pälsen. Men alla som hackar använder läder. Då blir det ju en diskussion som rätt och fel, bättre eller sämre och fullt med pekpinnar.

SEN SÅ SKRIKER JAG INTE! ÄR LUGN SOM EN FILBUNKE! =)

Kommentera på! Skriv sida efter sida och jag kommer ALDRIG säga du ska inte tro du är nått. för det har väl inte med denna diskussionen att göra. däremot ändrar du inte min åsikt.

2010-06-17 @ 10:54:39
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: little peaché

linda: och det är jättebra att du är engagerad och är vegan och jag beundrar dig för din viljestyrka och kamp.

och två fel gör inte ett rätt, det håller hag helt med om. men denna diskussionen handlar ennbart om att jag ärvt troligt gamla pälsar från min gammelmormor som föddes 1904 och tycker det är ok att använda dem.

Jag känner inte att jag måste försvara mig men nu gör jag det ändå genom att säga att jag gör många andra saker för samhället, dagligen! kan inte det få räknas in? Kan inte det faktum att jag kanske är den människa med mest civilkurage i hela sverige (haha ja lite överdrivet) och oupphörligt kämpar för människans rätt kan inte det få ge mig ett frikort? frikortet till päls och läder och att äta kött? Så kan din djurkamp ge dig ett annat frikort. Kanske att köra bil, flyga flygplan eller något annat.

alla offrar vi något och kämpar för något och det måste räcka!

2010-06-17 @ 10:58:22
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: little peaché

mor: bra sagt!

2010-06-17 @ 10:59:36
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Magnus

Ska jag känna mig ägd? " winning à argument on the internet is like winning the special olympics. Even if you win, youre still retarded"



Kul att få tillföra något till debatten, ha det bra frida!



2010-06-17 @ 11:33:36
Postat av: little peaché

mange: det var ett skämt =)

2010-06-17 @ 11:42:08
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Magnus

Kände kanske citatet var lite taskigt, ber om ursäkt, du kan ta bort om du vill.



Dock känner jag att du gör det som du har poängterat när vi har träffats, att du hatar när människor prackar på dig sina åsikter. Känner att du gör det, men det får stå för mig.



2010-06-17 @ 11:47:50
Postat av: Magnus

Frida, jag förstod det! Offence not taken! Sedan heter k

jag Magnus, inte Mange. ;)

2010-06-17 @ 13:45:01
Postat av: Anna

Ber om ursäkt för spamming, men jag kom på en annan viktig grej: Du pratar om frikort pga det andra arbete du gör. Jag skulle säga att just på grund av att du är engagerad och tänker efter så får du inget frikort. Att kraven på sådana som du är högre, att jag förväntar mig mer av dig än av någon annan random typ som aldrig tycker nåt.



Jag hoppas att du kan se att det är en form av komplimang, även fast det låter som en dubbelbestraffning.

2010-06-17 @ 15:07:21
Postat av: David

Till alla er som kritiserar päls:



Först av allt, ni som verkligen lever som ni lär, ni förtjänar all respekt och eran kritik kan jag ta på allvar.



Alla ni andra som sitter där med en köttbit på tallriken, en väska av läder, eller ett skinnställ när ni kör mc, stanna upp ett ögonblick och fundera på vad som ger er rätt att kritisera människor som bär päls! Det är ungefär lika löjligt som om en snattare skulle sitta och prata om hur dåliga människor bankrånare är. Sluta lura er själva, köttfärsen i er mataffär kommer från djur som transporterats i trånga lastbilar genom halva europa, lädret i er skinnjacka råkar inte bara bli över, det är en starkt inkomstbringande källa och bidragande orsak till att djur slaktas. Det ni gör är precis lika omoraliskt.



Och nej, två fel gör verkligen inte ett rätt, men det är lustigt att folk reagerar så otroligt starkt på päls men inte ägnar en tanke åt kött/läder/mocka-industrin.



Titta er själva i spegeln innan ni börjar vifta finger åt andra människor. För det är det ni gör.



Och för övrigt så frågan huruvida päls rent estetiskt är vackert eller ej är inte relevant för debatten.

2010-06-17 @ 15:25:36
Postat av: MOR

David

Jag gillar dig!!!!!



Sabine

2010-06-17 @ 15:33:56
Postat av: Magnus

Bra sagt David, men det som fick mig att tända till var Fridas, sätt att utrycka sig i sitt inlägg. Kanske är jag lite nitisk, men må så vara. Jag har bara luftat mina åsikter helt enkelt. Det kvittar vilka belägg och vilken fakta som Frida lägger fram, jag tycker pälsindustrin är vidrig. Må så vara att skinn industrin agerar minst lika klanderfullt, men varför görs inga reklamfilmer/propaganda för det? Nej, för att päls är ett känsligt ämne, därav min reaktion. Sedan gillar inte jag sättet att "klappa på axeln" och mena på att jag har inte har rätt att yttra mig för att jag äter kött etc. Därav min hetska ton gentemot Frida. Ber om ursäkt om jag har trampat på några tår. Gäller både dig david, men så klart frida också! Ni känner ju mig och vet hurdan jag är, men när jag läste Fridas inlägg reagerade jag på ett sätt som jag inte gjort på länge.



Anyways, hoppas allt är gott, enbart en vecka tills jag ska sätta en ring på Hannas finger och vice versa!

2010-06-17 @ 18:27:51
Postat av: little peaché

magnus: du behöver inte be om ursäkt för ditt inlägg men du kan ju börja med att stå för det du skriver och om du inte kan det så får du ju helt enkelt låta bli att skriva sårande grejor.



och för det andra prackar jag inte på dig min åsikt. herregud, vi för en diskussion. ge dig! jag berättar vart jag kommer ifrån, varför jag tycker som jag gör osv. det kallas att diskutera inte att pracka på någon mina åsikter. tyck vad du vill men jag håller bara inte med.

2010-06-18 @ 14:57:30
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: little peaché

magnus: sen när blir du inte kallas mange? gud så löjligt angrepp. men visst, hädanefter kommer jag bara kalla dig magnus och ingenting annat.

men med tanke på att du själv titulerat dig som mange framför mig så är det konstigt att det nu helt plöstsligt är fel att kalla dig för det.

2010-06-18 @ 15:00:15
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: little peaché

anna: intressant tanke om det här med frikort och faktiskt väldigt fint sagt. jag tror bara att jag tycker det är väldigt jobbigt att vara "hela världens samvete". ibland vill jag bara vara jag och inte behöva vara miss moraltant 24/7.

Men intressant och fint som sagt!

2010-06-18 @ 15:01:24
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: little peaché

david: jag älskar dig! detta är anledningen till att du är min drömman! du är så jädrans klok!

2010-06-18 @ 15:01:51
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: little peaché

mamma: och vi dig!!!!!

2010-06-18 @ 15:02:09
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: little peaché

Magnus: "Det kvittar vilka belägg och vilken fakta som frida lägger fram"... oj oj oj detta skrämmer mig. en blivande lärare som avfärdar fakta. Är inte fakta ryggraggen av en diskussion? Är inte fakta det som ofta skiljer rätt från fel. Faktan är ju det som gör att vi kan stötta judar trots att nazister säger att förföljelsen aldrig skedde. Faktan är det som gör att vi kan särskilja rätt från fel då vi har en lagbok osv. Hur kan du avfärda denna diskussion med att du skiter i vilken fakta jag lagt fram. Det låter helt absurd!

Det görs ingen propaganda om läder etc för att folk är så in i helskotta dumma och korkade och snöar in på en grej och avfärdrar sen allt annat. Det är inne och näst av trendigt att "hata päls" och så stannar folk där. Folk är för lata för att ta reda på hur det faktiskt ligger till och därför ligger alla i samma grop och bräker om samma sak. Alla utan att ha gjort sin research.

INGEN har sagt att du inte har rätt att yttra dig! JAG har däremot sagt att du har fel, vilket vi konstaterat att du har. Jag har ifrågasatt dig, diskuterat dina åsikter och påtalat din dubbelmoral. Men jag har aldrig sagt att du inte har rätt att yttra dig. Däremot tycker jag det är fel att kasta sten i glashus och endast det har påtalats. Återigen, du behöver inte be om ursäkt. Återigen så föreslår jag att du säger saker du kan stå för. Det är enkelt att sitta och häva ur sig dumheter när man sitter i hemmets trygga vrå bakom sin datorskärm.

I en diskussion ska man aldrig gå till personangrepp. man ska inte behöva kalla den ena parten retarded osv. Bara den som ingenting har att säga använder sig av personangrepp.



2010-06-18 @ 15:11:14
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Magnus

Frida, jag har redan släppt det här, har du?

2010-06-18 @ 23:37:49
Postat av: Magnus

Fast ändå inte. Om folk nu är så dumma, varför har inte du propagerat mer för hur hemska läderindustrin är i dina tidigare inlägg om päls? Då kanske den dumma massan inklusive mig själv aldrig yttrat mig. Men det gjord du inte.



Hela diskusionen har tagit allt för stora propotioner, och jag gillar inte det. Du får det att framstå som en tävling att argumentera om exempelvis päls.



Jag hade fel, men står ändå fast vid min åsikt om päls. Det är fult. punkt.



Angående personliga påhopp, tack för kommentaren om lärare. Nu vet jag att jag kommer genomföra det arbetet med bravur från dag ett, så jag tar verkligen inte till mig. Men är inte det ett personangrepp?



Anyways Frida, du har vunnit argumentationen. Grattis!



Nu ska jag kränga på mig mitt skinnställ, ta min helt underbara manbag av läder och köra till närmsta grillresturang och äta en stor fet biff;-)



(Ovanstående stycke är skrivet med ironi, just in case)



Sköt om dig, jag har antagit din utmaning om att röra sig en timme om dagen. Försöker även sluta med läsken och dra ner öldrickandet till ett minimum!



2010-06-18 @ 23:50:17
Postat av: magnus

Apropå Mange-Magnus grejen. Hoppas du observerade ;)!



Att jag sedan inte riktigt gillar att kallas Mange är en annan sak.

2010-06-18 @ 23:52:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0